PENSIÓ COMPENSATÒRIA VITALÍCIA

L’establiment d’un límit temporal a la pensió compensatòria depèn de que amb això no es ressenti la funció de restablir l’equilibri que el divorci ha ocasionat a un dels cònjuges

PENSIÓ COMPENSATÒRIA VITALÍCIA

En un procés de divorci s’ha reconegut una pensió compensatòria amb caràcter indefinit a una dona que, per haver-se dedicat a la família durant els llargs anys que va durar el matrimoni, va possibilitar el desenvolupament professional del marit, no apreciant-se en ella possibilitats reals d’inserció a la vida laboral, almenys amb la magnitud que es requeriria.

Els tribunals havien estimat la seva pretensió de percebre una pensió compensatòria a càrrec del seu marit, però només durant quatre anys. Llavors decideix recórrer davant del Tribunal Suprem (TS), en considerar que establir aquest límit temporal contravé al que disposa el Codi Civil al respecte, ja que no es pot acreditar que existeixi la possibilitat que la beneficiària superi en aquests quatre anys el desequilibri econòmic que li ha produït el divorci, sinó al contrari. Una valoració dels fets fonamenta la concessió de la pensió de manera vitalícia, atesa l’edat que té, de difícil inserció al mercat laboral i sense tenir formació professional per haver-se dedicat a la família durant els llargs anys de matrimoni, i els ingressos actuals i futurs del marit.

El TS ha assenyalat que aquests factors són els que permeten valorar la idoneïtat o aptitud per a superar el desequilibri econòmic en un temps concret i arribar a la convicció que no s’ha de prolongar més enllà la percepció que té dels fets per la certesa que serà factible la superació del desequilibri. En aquest anàlisi els tribunals han d’actuar amb prudència.

En el cas d’aquesta dona, el TS no aprecia possibilitats reals d’inserció a la vida laboral, almenys amb la magnitud que es requeriria, tot això sense perjudici que, al moment oportú, futures alteracions evidenciïn que la beneficiària és econòmicament més potent.

 

Si necessiteu un advocat per a tramitar un procés de família o divorci, els nostres professionals us assessoraran adequadament i defensaran els vostres interessos.

Subscrigui's a la nostra Newsletter